Италианската "УниКредит" сменя шефа си

21:41, 23 май 16 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„УниКредит“ ще замени генералния си директор Федерико Гицони. Най-голямата италианска финансова институция вероятно ще се раздели и с дъщерните си банки в Полша и Турция, съобщава БГНЕС. Тя притежава още и българската "Булбанк".

Дълговете на "УниКредит" са на стойност 80 милиарда. Те идват от просрочени кредити и тя се нуждае от 9 милиарда евро, за да попълни капитала си. Според водещи световни медии като „Файненшъл таймс“, „Уолстрийт джърнъл“ и агенция Ройтерс е вероятно Гациони да си подаде оставката утре преди насрочено извънредно заседание на борда на директорите на банката.

От началото на годината акциите на „УниКредит“ поевтиняха с над 40%, докато при главния им конкурент „Интеса Сан Паоло“ - с 25%. Капиталът от първо ниво на „УниКредит“ през първото тримесечие намалял от 10,7 на 10,5%. Той се понижи с още 0,2 процента, когато банката инвестира своя дял 1 милиард евро във фонда за спасяването на италианските банки Atlante. Това е и причината акционерите на „УниКредит" да имат забележки към ръководството на банката. 

„Няма шанс новият генерален директор да бъде избран сред топ мениджърите на „УниКредит“, защото всички те са се дискредитирали“, заяви пред „Файненшъл таймс“ един от 10-те най-големи акционери на банката.

По данни на вестника се обсъждат няколко кандидатури за поста генерален директор, включително на бившия топ мениджър на „Сосиете Женерал“ и „УниКредит“ Жан Пиер Мюсте, на генералния директор на Mediobanca Алберто Нагел и бившия банкер от „Интеса“, който в момента работи за Bank of America Merrill Lynch, Марко Морели. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама