Жълт код за силен вятър в Русенска област

06:41, 25 май 16 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жълт код за силен вятър в Русенско е обявен за днес, 25 май. Ще духа умерен до силен запад- северозападен вятър с пориви между 20 и 22 м/с, сочат прогнозите за деня.

По данни и прогнози на Националния институт  по метеорология и хидрология днес и в четвъртък отново ще има превалявания,  на  повечето места с  количества  от 1-2 до 10-15 л/кв.м за денонощие. В отделни райони, където ще има по- мощна купесто- дъждовна облачност  и валежите са по- интензивни, количества ще са по- големи.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около и над праговете за високи води.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн се очакват повишения на водните нива на реките Янтра и Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 25 и 26 май да бъдат над средномногогодишната стойност. В резултат на очаквани валежи, ще има значителни повишения на водните нива на основната река и на притоците й. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 25, 26 и 27 май ще бъде над средномногогодишната стойност. В сутрешните часове днес се очаква значително повишение във водосбора в горните части на водосбора.

От вечерните часове на 25 и на 26 май вследствие на прогнозираните  валежи и оттичане се очакват значителни повишения и в долната част на водосбора, като в следобедните и вечерни часове на 26 май е възможно да бъде достигнат жълтия праг за предупреждение при с. Божичен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама