Нахапана от кучета шуменка осъди Общината

07:09, 25 май 16 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен трябва да заплати 5000 лв. на Дарина Б., която бе нахапана от бездомно куче в града. Това става ясно от решение на Шуменския районен съд.

Инцидентът станал през юни миналата година. Около 20 часа в центъра на града я нападнал уличен пес. Животното я нахапало по краката, като дори след лечението по кожата на жената останали белези.

Тя предявила иск в съда Общината да й заплати 5000 лв. неимуществени щети, причинени й от страданията по време на инцидента, както и последвалото лечение.

От администрацията пък поискали към делото да бъде привлечен под отговорност и немско-българското сдружение за защита на животни, тъй като с него осъществявали съвместна дейност по програмата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета. Затова и следвало да отговаря за вредите, претърпени от нахапаната жена и да заплати исканата сума.

Магистратите обаче отхвърлили тази молба с мотив, че приемането на програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета и сключването на договор със сдружението за съвместна дейност по изпълнението на програмата не освобождава Общината от отговорност.

Общината е осъдена да заплати 5000 лв. неимуществени щети на Дарина Б., както и да й възстанови 824 лв. за разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама