Петя Александрова представя в Разград книгата си „България в потури, но с цилиндър"

07:12, 25 май 16 / Култура 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Писателката и журналистка Петя Александрова ще представи днес от 17.30 часа в Регионалната библиотека в Разград книгата си „България в потури, но с цилиндър“. Събитието е част от Майските празници в библиотеката, съобщиха от културната институция.

В книгата са събрани 50 очерка, засягащи както живота на известни личности, така и множество събития, свързани с културния живот в България през XIX–XX век.

За авторката новата й книга е като машина на времето. С нея тя се пренася от днешния свят в света на миналото – пространство, в което по нейни думи се чувства уютно. Обективна, интересна и непредубедена, „България в потури, но с цилиндър“ ни връща в едно друго време с хумор, но и с малко съжаление по наивните романтични идеали.

В рамките на Майските празници утре, от 17.30 часа в библиотеката в Разград ще гостува проф. д.и.н. Иван Стоянов – председател на Фондация „Васил Левски“, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Той ще представи лекцията „Априлското въстание в историческата съдба на българския народ“. Изследването включва редица нови моменти в интерпретацията на този епизод от нашата история, който във висша степен допринася за възкресяването на българската държавност. Поводът е отбелязване на 140 години от Априлското въстание.

На 27 май, петък в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” ще бъде открита  изложбата „Просветителят Тодор Влайков”, посветена на 150 години от рождението му. Експозицията е изготвена с материали от фонда на Националния литературен музей и Научния архив на Българската академия на науките, представени на 25 табла и предмети, включени в изложбени витрини. Неин автор е литературният изследовател Румяна Пенчева, която повече от 20 години проучва делото на Тодор Влайков.

Румяна Пенчева представя биографията на един изключителен моралист, вярващ християнин, един от забравените строители на съвременна България – радикалдемократ, писател, политик и радетел на кооперативното движение.

Майските празници в библиотеката ще приключат на 30 май, понеделник с поетичен рецитал "Весели стихотворения" по стихове на Петя Йорданов. Гости на културната институция ще бъдат актьорите от Детска театрална студия към ОУ "Васил Левски" - Разград с ръководител Валя Георгиева. Децата са подготвили изпълнения по повод 85-годишнината от рождението на поетесата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама