Ердоган заплаши, че Турция ще излезе от спаразумението с ЕС, ако визoвият режим не отпадне

07:23, 25 май 16 / Свят 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз, че парламентът в Анкара ще блокира закони, свързани със сделката за спиране на мигрантския поток, ако визовият режим не отпадне, предаде АФП.

„Първата стъпка към премахването на визовия режим трябва да бъде реализирана към 30 юни. Колегите все още се водят преговори. Но ако не бъде взето решение, споразумението за реадмисия на бежанци също няма да бъде прието в парламента“, заяви Ердоган на заключителната пресконференция заедно с генералния секретар на ООН Бан ки Мун след Световната среща по хуманитарните въпроси в Истанбул.

Турският президент подчерта още, че ЕС не е изпълнил ангажимента си за отпускане на финансова помощ в размер на 3 млрд. евро, договорена за тази година. По думите му през следващата 2017 г .ЕС трябва да отпусне още 3 млрд.евро.

„Тези средства не са за Турция, а за мигрантите, за бежанците, които търсят убежище и закрила.Те са предназначени за подобряване на условията, в които са изпаднали, поради гражданската война. Ако няма да ги дадете, добре, не ги давайте. Турция не очаква милост или благодеяние от вас.Това го казах директно на представителите на европейските държави. И сега го казвам пак. Ние очакваме да бъдете честни и да се отнасяте почтено“, каза още държавният глава.

В същото време Ердоган подчерта, че Турция е изправена пред двойна заплаха от терористичните нападения на кюрдските групировки и на "Ислямска държава", които изискват затягане на антитерористичните мерки.

Припомняме, че в началото на май Европейската комисия предложи на Европейския парламент и Съвета на ЕС да бъдат премахнати визовите ограничения за граждани на Турция, ако Анкара до края на юни изпълни оставащите условия за премахването на визите. Те включват мерки за предотвратяване на корупцията, преговори за оперативно споразумение с Европол, съдебно сътрудничество с всички страни-членки, преразглеждане на законодателството в областта на борбата срещу тероризма. Преговорите стигнаха до задънена улица, след като Ердоган отказа да промени антитерористичния закон на страната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама