Законът за публичните финанси влиза за второ четене в парламента

07:50, 25 май 16 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В първия си работен ден след празниците около 24 май депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за публичните финанси. Това предвижда първата точка от проектопрограмата на парламента, която ще бъде гласувана на днешното пленарно заседание. То ще бъде с начален час 11 часа, вместо както обикновено – от 9 часа.

 

 Един от основните мотиви на законопроекта е задълбочаването на съществуващите проблеми, свързани с общинските бюджети, както и необходимостта от предприемане на действия за това бюджетните параметри на общините да бъдат приведени в рамките на изискванията на националните фискални правила. 

 

В законопроекта е предвидена цялостна процедура за финансово оздравяване на общините, която включва: идентифициране на общини с фискални затруднения; откриване процедура за тяхното оздравяване и реализиране на план за финансовото им оздравяване. 

 

Дефинирани са шест условия за определянето на общини с финансови затруднения, като наличието на три или повече от тях, ги определят като като такива във финансово затруднение. Така те влизат в процедура на финансово оздравяване, чийто срок е три години. Предвидена е възможност, по предложение на министъра на финансите с акт на министерския съвет да бъде отпусната допълнителна целева субсидия на общините, която да служи за погасяване на временен безлихвен заем. Това ще става само при условие, че се доказва от общината, че целите и мерките, заложени в оздравителния план се изпълняват съгласно предварителните насоки, които са дадени и се постигат резултатите, които се очакват от общината. 

 

Със законопроекта се урежда и възможността за ограничаване поемането на дълг от институционални единици, класифицирани от ЕВРОСТАТ в сектор държавно управление - болниците, БДЖ, НКЖИ, в случай, че превишението на дълга е над 60 на сто. Предлагат се и промени в Закона за управление на средствата от европейските структурни инвестиционни фондове, с които се уреждат въпроси за реда за изплащане на финансовата помощ със средства от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, кохезионния фонд. Предложени са промени в други закони, свързани със синхронизирането им с принципите, правилата и терминологията, заложени в Закона за публичните финанси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама