Местан: Нито ДПС, нито Пеевски поискаха сектор "Сигурност"

08:29, 25 май 16 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нито ДПС, нито Пеевски си поискаха сектор „Сигурност“. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан пред Нова телевизия в отговор на въпрос дали е имало втори опит за атентат срещу Ахмед Доган и затова от ДПС да са си поискали сектора.

"Не знам дали е имало втори опит, нямам никаква информация. ДПС никога не е искало от Сергей Станишев сектор „Сигурност“. Не казвам, че Пеевски сам си е поискал сектора. Дали някой е предложил сектора на ДПС и срещу какво, е въпрос, който е много интересен", продължи отговора си той и заяви, че не си тръгнал от ДПС, а бил подложен на публична екзекуция.

За приетия изборен кодекс Местан коментира, че особено след като се отхвърлило ветото на Плевнелиев, представлявал нов възродителен процес. По думите му този Изборен кодекс отнемал правото ни да избираме.

"Чух Цветанов да обяснява, че във всички държави ще могат да се разкриват до 35 секции. Той ни казва, че патриотите направили кой знае какъв компромис. Оказва се, че максималният брой разкрити секции в чужбина е 35, но в Турция са 139. Властта се оказа по-сладка и в името й ГЕРБ и части от РБ попадат в капана на фашистите. По този начин остатъчният модел на кабинета „Борисов 2“ постепенно се модифицира до модела „Орешарски“, категоричен бе Местан.  

Той коментира и майските събития в Джебел, като посочи, че не знае дали ДПС съзнават колко тежки са последствията от грозната им сцена на джебелския площад.

"Неслучайно ще отправя призив майските събития занапред да не стават партийни. За първи път представих тезата. Най-естественото нещо, което трябва да се направи, е да се разкрие кои са били организаторите на майските събития.На 29 май Тодор Живков беше принуден да отвори границите и да прогони от България няколко стотин етнически турци и мюсюлмани. На същия ден в Париж се провежда международната конференция за правата на човека. От българска страна участваха две делегации. Едната е от мракобесния комунистически комитет за правата на човека, който не само че не защитаваше правата на човека, а отричаше възродителния процес“, обясни Местан, като посочи, че от негово име участвал Юли Бахнев.

„Същият този човек ще стане народен представител от парламентарната група на ДПС във Великото народно събрание. Споменавам този факт с призив. Митът, че майските събития са дело на ДПС е мит и партията много яростно пази този мит“, добави лидерът на ДОСТ и добави, че цял Джебел не е от ДПС, но те имат претенция, че държат монопола там.

Запитан защо е бил кандидат-депутат от СДС, той отговори, че в началото на прехода бил убеден, че въпросът с правата и свободите можел да се реши като обективно следствие на целия демократичен процес. „За съжаление, българските партии нямаха адекватна политика. Създадоха обективна основа за учредяването на ДПС“, уточни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама