Софка Дойнова: Ние дарихме скръбта си, превърнахме сълзите си в детски и младежки усмивки

08:45, 25 май 16 25 669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ние дарихме скръбта си. Превърнахме сълзите си в детски и младежки усмивки” – това каза през сълзи Софка Дойнова при получаването на наградата за дарителство на името на „Евлогий и Христо Георгиеви”.  Наградите бяха връчени за първи път снощи в аулата на Софийския университет, а церемонията бе излъчена по Нова тв.

Както Topnovini.bg вече съобщи, Софка и Жельо Желеви - родители на Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-Кардам, бяха отличени за това, че дариха средствата от полученото държавно обезщетение в размер на 200 000 лева.

Сумата бе поделена между 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им: Детска ясла „Пролет” в Добрич, целодневна детска градина „Дора Габе” в Добрич, училище „Св. Климент Охридски” в Добрич, Хуманитарната гимназия в Добрич. Учебните заведения получиха средства за детски площадки, учебни пособия и интерактивни кабинети.

Преди жестоката трагедия да отнеме живота й, лъчезарната Валерия е студентка във факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски”. Именно там са разпределени 80 000 лева за разкриване на нови лаборатории, частично или изцяло оборудвани със средствата от дарението. 

Номинацията за семейство Желеви е представена и защитена от ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

Семейство Желеви са носители и на наградата „Достойните българи” за 2013-та година.

Патриарх Неофит обяви носителите на наградата „Евлогий и Христо Георгиеви” в областта на дарителството. „Христос е казал, че ръката, която дава, тя никога не оскърбява и този, който помага и на него Бог помага многократно. Винаги е имало бедни, имало е и богати. Но, нека всички, които имат възможност, по примера на братята Евлогий и Христо Георгиеви с щедри сърца да помагат на тези, които имат нужда. Защото всички на тази земя имаме право да живеем нормален и спокоен живот”, каза патриархът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама