Възстановяват водопровода на банята в Ягода

10:14, 25 май 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва ремонтът на емблематичната баня в мъглижкото село Ягода, съобщи зам.-кметът Душо Гавазов. Най-напред ще бъде обновен водопроводът. Вече е избран изпълнител на обявената обществена поръчка за изграждане на водопровод за водоснабдяване с минерална вода на съществуваща обществена сграда – баня, съществуващ плаж и водоснабдяване на съществуващ спортен център, и помпена станция към водопровода. Стойността на поръчката е 158 741.85 лева. За изпълнител е избрана старозагорската фирма „Инфраструктурни системи”. Ремонтните дейности започват през следващата седмица, а срокът за изпълнение на строително –монтажните работи е 69 дни. Средствата за ремонта са от общинския бюджет.

След това ще се пристъпи и към ремонта на сградата, който е съгласуван с министрество на културата, тъй като тя е паметник на културата. В сградата, която е строена през 20-те години на  ХХ-ти век, досега ремонтни дейности не са извършвани. В продължение на десет години тя беше отдадена на концесия, която бе развалена по искане на община Мъглиж. Инвестиции в обекта не са правени. През 2010 година екоминистреството запечатва банята, заради липса на разрешително за водоползване. Хората от Ягода години наред настояват къпалнята да бъде ремонтирана и отново да заработи. Минералната вода в Ягода открай време се слави с лечебните си свойства. Преди 1989 г. тук имаше отделения за лечение на кожни и нервни болести.

Според Господин Господинов, кмет на община Мъглиж, идеята е,  възстановената баня да работи като къпалня, за продължи да изпълнява социалната си функция. Предвижда се след това да се изгради спа център към банята. Стойността на инвестицията е около 3 млн. лв., но ще се търсят начини за финансиране.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама