120 археолози се събират в Стара Загора

11:07, 25 май 16 / Култура 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постигнатото в археологическите изследвания през 2015 г. ще споделят участниците в 55-та Национална археологическа конференция, която започва днес в Стара Загора. Тя ще бъде открита в 15 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”  и ще продължи до 28 май. Организатори са община Стара Загора, Регионалният исторически музей и Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН).

  „Стара Загора е знаково място за археологическото наследство в България. Районът е с най-високата гъстота на праисторическите могили в цялата Горнотракийска низина, тук са уникалните медни рудници в местността Аибунар, Неолитните жилища, многобройни археологически обекти от тракийския, римския период и Средновековието правят региона един от най-богатите в страната“, обясни доц. Христо Попов, зам.-директор на Националния археологически институт. Затова градът е избран за домакин на престижния форум.

Общо 120 археолози ще участват в работата на конференцията. С  20 доклада ще се покаже постигнатото през 2015 г. на теми от праисторията до Средновековието. В Стара Загора ще дойде и професор от Южна Корея, който ще изнесе доклад за праисторията в Югоизточна Азия. Докладите за работата на старозагорските археолози ще бъдат представени в началото на конференцията от директора на музея Петър Калчев („Праисторически проучвания в Старозагорско“) и Мария Камишева („Археологически резерват „Августа Траяна–Верея–Стара Загора“: история, проучвания, проблеми“). Интересен доклад на тема „Основаване на Августа Траяна: датиране и обстоятелства“ ще представи проф. Диляна Ботева от Софийския университет „Св. Климен Охридски“. Водещият български епиграф Николай Шаранков ще докладва на тема „Епиграфското наследство на Августа Траяна“ след откритите и разчетени през 2015 г. нови надписи.

Резултатите от работата на българските археолози през 2015 г. са събрани в сборника „Археологически открития и разкопки“.  Постерна изложба пък ще представи най-добрите постижения на българската археология през последната година.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама