Приключи делото за оспорването на изборите във Ветово, чака се решение

12:20, 25 май 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото за оспорване на изборния резултат във Ветово приключи. Днес то беше доизяснено от фактическа страна, след като протокол от местните избори беше прегледан внимателно от съдия Диан Василев заедно с всички страни.

Процесът се гледа в Административния съд в Русе. Делото е образувано по жалба на Мехмед Хасан Мехмед, кандидат за кмет на Ветово от ДПС на местните избори от 25 октомври 2016 г. След тях Общинската избирателна комисия (ОИК) обяви за избран Георги Георгиев, който заемаше кметското място и в предходния мандат.

Делото попада за втори път в Административния съд в Русе. След първото му разглеждане и потвърждаване на решението на ОИК-Ветово, Мехмед Мехмед обжалва резултата пред Върховния административен съд (ВАС), който го върна за ново разглеждане от друг състав, като даде и указания, които да бъдат спазени.

По време на втория процес беше направен оглед на бюлетините от 10 секции в община Ветово.

Днес страните изнесоха пледоариите си, като жалбоподателят и неговия адвокат поискаха от съда да уважи жалбата им и да отмени решението на ОИК, като съобразно Изборния кодекс, върне на комисията протоколите от секциите, за да се произнесат с друго решение, с което да обявят за избран за кмет на община Ветово Мехмед Хасан Мехмед.

Такова беше и мнението на прокурор Радослав Градев, който, след като направи пълен разбор на фактите по делото и броя на действителните и недействителните бюлетини, стигна до извода, че ОИК-Ветово се е произнесла с погрешно решение, тъй като в секционните комисии, чиито изборни книжа бяха прегледани, са допуснати грешки при броенето и действителни бюлетини и за двамата кандидати са определяни за недействителни и обратното. Заключението му беше, че след направения оглед, Мехмед Мехмед води пред Георги Георгиев.

От ОИК-Ветово пък заявиха, че в предходното гледане на делото са застъпили позицията, че решението им, взето на база изпратените от СИК протоколи, трябва да бъде потвърдено. Сега обаче, след преглеждането на бюлетините вече смятаха, че предвид резултатите, нямат право да продължат да го поддържат, което ги поставяло в неловко положение, поради което оставиха съдът да прецени и не изказаха твърдо становище.

Адвокатите на Георги Георгиев заявиха обратна на посочените от другите страни позиция и поискаха от съда да не уважи жалбата и да потвърди решението на ОИК-Ветово.

Те и защитата на Мехмед Мехмед пожелаха 3-дневен срок, в който да представят писмена защита и в нея подробно да изложат аргументите си в подкрепа на своята теза. Съдът им даде слок до понеделник, 30 май, включително. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама