Сблъсък между родители и зам.-кмет в Бургас, виновник – държавата

12:37, 25 май 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Словесен сблъсък на висок глас и с размахване на ръце се състоя пред сградата на Община Бургас. Участници в него бяха майки на деца с увреждания, от една страна, и зам.-кметът по здравеопазване Лорис Мануелян, от друга. Поводът – недоволството на родителите срещу програмата „Личен асистент“. Те протестират за това, че децата им ще имат право на финансова помощ за асистент за 40 часа месечно, или по около 2 часа на ден, което според тях е крайно недостатъчно.

Недялка Гръкова, майка на 21-годишната Таня, която е болна от детска церебрална парализа, определи програмата като гавра с родителите на деца с увреждания. Нейните изчисления показват, че според новите условия ще получава по около 80 лева на месец след удръжките. А тя не може да започне друга работа, тъй като трябва да се грижи 24 часа в денонощието за дъщеря си.

„Този зов на бургаските майки е абсолютно справедлив. И спрямо една несправедливост, която са пропуснали да направят в министерството още в началото на проекта. Те са дали на всички градове независимо от броя на жителите почти еднаква сума. Това облагодетелства малките общини, а големите като Бургас остават като в небрано лозе“, заяви зам.-кметът Мануелян, който единствен от общинската администрация се появи за разговор с протестиращите. Той уточни, че според предходния проект майките са имали 7 часа всеки ден, а сега заради увеличаване на броя им и на техните нужди им се падат само по 2 часа.

От Общината са писали писмо до доскорошния социален министър Ивайло Калфин, който е обещал да се отпуснат допълнително средства и да се направи ново преразпределение. Той обаче си подаде оставката и сега предстоят преговори с новия министър Зорница Русенова.

„Добре, г-н Мануелян, защо подписахте договора, като видяхте, че по този начин е направен“, атакува го Недялка Гръкова. Тя каза, че няма да го подпише и призовава всички родители в нейното положение да не го правят. Протестиращите възроптаха, че Общината дава повече пари на неправителствените организации, отколкото на тях. 

„Това ли е социалната политика – да стоим и да се страхуваме за някакви 80 лв. Те само за памперси на децата не стигат“, крещяха родителите.

Мануелян им отговаряше, че не се оплакват на когото трябва. Той прехвърли топката към държавата, като призна, че проблемът е в липсата на достатъчно пари.

След около 10 минути словесна схватка стана ясно, че Община Бургас и майките имат една обща позиция – дейността „Личен асистент“ да стане делегирана от държавата, за да може на родителите да им вървят осигуровките и да трупат трудов стаж. Протестиращите обаче са категорични, че от своя страна няма да подпишат договора с новите условия, като по този начин на практика ще го анулират.

Родителите на деца с увреждания протестираха и през април миналата година. Тогава техните искания бяха да има рехабилитационни и дневни центрове и призоваха за повече внимание от институциите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама