Съдът отмени наказанието на Валя Ахчиева, наложено от БНТ заради ваксините

13:39, 25 май 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийски районен съд отмени наказанието наложено от  директора на дирекция "Информация на БНТ" на водещата предаването "Открито" Валя Ахчиева, предаде репортер на София Topnovini.bg. Обществената телевизия наказа със забележка журналиста заради изявленията й в Offnews и BiT, където Ахчиева говори за отложеното излъчване на разследването и за ваксините "Пентаксим".

"Аз бях убедена, че съдът така ще отсъди, защото не съм извършила дисциплинарно нарушение", заяви след заседанието Ахчиева. Тя каза още, че много е премисляла случилото се и ако попадне днес в същата ситуация ще направи същото.

Разследването за ваксините през декември 2015 г. беше отложено заради "БНТ такси" с тема съдебната реформа. Все пак, след близо месец забавяне, то беше излъчено и в него Ахчиева разкри няколко съществени нарушения, които доказват, че внесените от Турция ваксини нямат разрешение за употреба в България, тъй като не са преминали проверка по европейските стандарти. Също така бяха извадени "на светло" нарушения при получаването на ваксините, които правителството ни размени с Турция - България получи дарение от 100 000 броя от 5-валентната ваксина "Пентаксим" и дари на Турция 5 млн. броя ваксини БЦЖ. 

Водещата на "Открито" обясни, че с коментарите си пред двете медии е искала да защити свидетели и информатори си. "От свидетелите в държавната фирма "Бул Био" единият е вече уволенен, втория също, а на третия също му е връчена заповед за освобожване от работа", коментира Ахчиева.

След като беше сезирана от журналиста за нередностите около ваксините Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство. "Много усилено вървят разпити на всички лица, които са свързани с този казус с ваксините и аз съм оптимист, очаквам да има повдигнати обвинения", заяви Валя Ахчиева и допълни, че вероятно ще трябва да малко да се почака заради съдебните поръчки зад граница. По думите й е трябвало да има оставки в здравното министерство след направените разкрития.

БНТ ще трябва да отмени накзанието, да заплати разноските по делото на стойност 330 лв. , както и да плати държавна такса на СРС в размер на 80 лв. Телевизията може да обжалва решението на съда в двуседмичен срок пред Софийски градски съд.

Според съдията действително в интервютата на Ахчиева пред медиите се изказва лично мнение по теми и въпроси свързани с предаването "Открито" и действително за тях не е било искано разрешение. Съдът обаче не приема, че от извършването на нарушенията има неблагоприятни последици за медията, а точно обратно гледаемостта и престижът на медията се е увеличил. В определението се казва още, че има допунати съществени административни грешки при налагане на дисциплинарното наказанието на журналиста от страна на БНТ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама