Депутатите приеха мерки за финансово оздравяване на общините

13:47, 25 май 16 / Политика 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите приеха мерки за финансовото оздравяване на общините. Това стана след като гласуваха на второ четене промените в Закона за публичните финанси, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Дефинирани са шест условия за определянето на общини с финансови затруднения, като наличието на три или повече от тях, ги определят като като такива във финансово затруднение. Така те влизат в процедура на финансово оздравяване, чийто срок е три години. Предвидена е възможност, по предложение на министъра на финансите с акт на министерския съвет да бъде отпусната допълнителна целева субсидия на общините, която да служи за погасяване на временен безлихвен заем. Това ще става само при условие, че се доказва от общината, че целите и мерките, заложени в оздравителния план се изпълняват съгласно предварителните насоки, които са дадени и се постигат резултатите, които се очакват от общината.

За този текст депутатите от БСП скочиха на ГЕРБ, като обясниха, че именно МС освен инициатор на промените, ще бъде и органът който ги приема, всместо НС. „Продължавам да настоявам да се съобразите с предложението ми, защото в противен случай би означавало, че на община с бюджет, определен от НС, може да й бъде предоставен друг. МС ще променя бюджетните взаимоотношения“, аргументира се Янаки Стоилов.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обясни, че за първи път забранили на финансовият министър да се разпорежда на с финансите на дръжавата. Според нея единствено МС може да прави корекции в рамките на държавния бюджет и само МС може да прави и да коригира бюджет.

„Не виждам нищо нередно и рзлично освен по-голяма прозрачност от практиката, която се е прилагала досега. Финансовият министър може да предостави допълнително средства само по целеви проекти“, категорична бе Стоянова.

С промените е предвидено общинският съвет с решение да открие процедура за финансово оздравяване, да възложи на кмета на общината както да изготви план за оздравяване, така и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност. Общинският съвет може да възложи на кмета на общината да направи искане до министъра на финансите за финансово подпомагане на общината под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет за целите на изпълнението на плана за финансово оздравяване.

В законопроекта е предвидена цялостна процедура за финансово оздравяване на общините, която включва: идентифициране на общини с фискални затруднения; откриване процедура за тяхното оздравяване и реализиране на план за финансовото им оздравяване.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че финансовият министър е изпълнител на волята на парламента. Според него той никога не е бил партийно независим спрямо общините и разпределянето на бюджетните средства. Стоянова определи твърденията му като несъстоятелни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама