От ГЕРБ изключиха възможността да гласуваме по пощата

13:54, 25 май 16 / Политика 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последните дни много се говори за това да се даде възможност на българските граждани в чужбина да гласуват по пощата. Моля, да проявим поне минимална правна култура. Българската Конституция изисква защита на тайната на вота. По пощата и по пощенските способи е установено, че не може да се постигне тайна на вота.

Това каза председателят на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Думите на депутата са във връзка с лансираната от СДС преди дни идея за въвеждане на този тип гласуване, който се практикува в редица европейски държави, както и в САЩ. В понеделник в Австрия гласовете по пощата бяха решаващи в президентската битка, където благодарение на пощенските пликове кандидатът на „Зелените“ надви крайнодясната номинация.

Кирилов не изключи възможността тази практика да се въведе и у нас и призна, че подобна има в САЩ. „Но там има пощенска полиция. Там всяка пощенска пратка е специално защитена. Това са други системи и други изисквания. В България преди 25 г. някой е решил, че вотът трябва да бъде задължително таен. Това е принцип, който ние задължително трябва да следваме. Това е изискването в Конституцията“, обясни Данаил Кирилов.

По думите му новите поправки в Изборния кодекс трябва да бъдат внесени веднага след обнародване на вече гласуваните. Новите изменения касаят чл. 14, където мнозинството се е договорило изборни секции зад граница да се откриват навсякъде, където има поне 60 заявления от българи, желаещи да гласуват. В една държава обаче не може да има повече от 35 секции. Така се удоволетворява искането на Патриотичния фронт за ограничаване на вота в съседна Турция, в която на последните парламентарни избори имаше 136 секции.

Приемането измененията трябвало да се случи максимално динамично по думите на Кирилов. Според него „разумният срок“ е между 14 и 30 дни, за да влязат в сила при провеждането на президентските избори тази есен.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама