Новият Закон за съдебната власт не реформира прокуратурата, според Калин Калпакчиев

14:00, 25 май 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за новия Закон за съдебната власт не предвижда необходимите промени в прокуратурата. Това каза членът на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев в интервю за БНР. Според него предстоящите промени, които предвиждат децентрлизация и по-голяма отчетност на прокуратата, тя остава същата безконтролна и всесилна институция, която може да контролира всеки и всичко в разрез с Конституцията.

"Промяната трябва да е демократизиране на прокуратурата, съсредоточаване на нейните правомощия изцяло и само в сферата на наказателното преследване, т.е. прокуратурата да бъде, както казва и Конституцията. 

Ние трябва да се върнем към смисъла на Конституцията – Прокуратурата да бъде органът, който повдига и поддържа обвиненията. Представители на Венецианската комисия и наши партньори, в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, казват, че Прокуратурата в България разполага с много правомощия, които я правят всесилна и безконтролна. 

Едно от тези правомощия е това тя да бъде тотална прокуратура - да контролира всичко и всеки в обществото - т.е. тя замества много често и съда - има квазисъдебни функции. Това трябва да бъде премахнато!", заяви Калпакчиев.

Кадровикът коментира още, че чл.145 от Закона за съдебната власт, който дава тези правомощия на прокуратурата, в проекта на Христо Иванов е бил променен, но в настоящия не е изобщо засегнат. 

Главният прокурор обаче не е на мнението на Калпакчиев. В интервю за БНР той изрази задоволство от случващата се съдебна реформа и промените в прокуратурата, като определи подхода на Министерството на правосъдието за конесусен и рационален.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама