"Шарено герданче" е абсолютен национален шампион по фолклор

14:02, 25 май 16 / Култура 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детски фолклорен ансамбъл "Шарено герданче", към Младежки дом-Търговище, с ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева, е новият абсолютен национален шампион от седмото издание  "Евро Фолк". Съставът е отличен с Grand Prix „Златен Орфей” и парична награда за отличното си представяне на фолклорната надпревара във Велико Търново.

През тази година юбилейният XX Старопланински събор „Балкан фолк“ протече заедно със VII Български национален шампионат „Евро фолк“ и първото издание на Световна купа по фолклор „Велико Търново“.

По информация на организаторите, на сцените във Велико Търново са пели и танцували над 400 групи с повече от 8000 участници от България, Русия, Иран, Румъния и Черна гора, което превръща форума в едно от най-мащабните фолклорни събития в Европа.

126 колектива спечелиха златни, сребърни и бронзови отличия, а 12 формации бяха номинирани за Grand prix  в двете фолклорни надпревари. Мащабната проява бе организирана от Европейска асоциация на фолклорните фестивали и Euro Folk Academy, с изключителната подкрепа на Община Велико Търново.

„Шарено герданче“ спечели първо  място, голямата награда „Златен Орфей“, Златния медал на Шампионата и титлата Абсолютен национален шампион за 2016 г., както и чек на стойност 1000 лева, осигурени от Европейската асоциация на фолклорните фестивали.

Съпътстващи събития на Събора, Шампионата и Купата бяха Изложба на рисунки на деца от 7 великотърновски детски градини на тема „Споменът на моята баба“, дефиле на родни и чужди състави, хоротеки на открито „Ха, топнете, да тропнем!“, кръгла маса на тема: „Ролята на висшите училища в запазването на Световното културно наследство“.

В памет на основателя на Старопланински събор „Балкан фолк“, Музикални празници „Евро фолк“ и Европейската асоциация на фолклорните фестивали, Илиян Николов, над 3000 продължители на делото му инициираха издигането на паметник, който бе открит лично от Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама