Съветниците в Добрич половин година не могат да изберат ръководство на комисия

14:14, 25 май 16 / Политика 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пореден път Общинският съвет на Добрич днес не успя да избере ръководство на постоянната комисия „Регионално развитие, международно сътрудничество, европейски програми и проекти". След като при формирането на постоянните комисии в началото на мандата местните парламентаристи не можаха да изберат между кандидатите на Реформаторския блок Михаел Игнатов и на ГЕРБ Надежда Петкова,  трябваше да се изчакат 6 месеца, за да влезе предложението отново в зала. Внесе го председателят на Общинския съвет Иво Пенчев.

Преди тази точка от дневния общинският съветник от БСП Мая Димитрова поиска кратка почивка. След нея, тя внесе предложение изборът на председател и зам.-председател на комисията да се отложат за следваща сесия, но то не събра нужния брой гласове. И се пристъпи към номинации.

От РБ отново предложиха Михаел Игнатов, а от ГЕРБ – бившия зам.-кмет Надежда Петкова.  Общинският съветник от ГЕРБ Иван Иванов призова да се избере по-достояния, практически по-подготвеният човек, който ежедневно работи по проблемите на тази постоянна комисия, каквато е Надежда Петкова. Той подчерта, че предвид, че комисията работи в тясна връзка с общинската администрация, с тази номинация „ГЕРБ не се разглежда като опозиция, а подава ръка в дух на толерантност и по-добро взаимодействие“.  „Да подкрепим по-добрия избор, който ще е за благото и добрината на нашата община“, призова Иванов.

Изненадващо за мнозина бе издигната и трета номинация за председател на комисията – от АБВ – за Милко Пенчев. След проведеното гласуване обаче нито един от тримата не събра нужния брой гласове – 21, за да оглави комисията. По тази причина не бе избиран и зам.-председател.

Без зам.-председател остана и Постоянната комисия за разпореждане с общинско имущество. Оказа се, че единственият възможен вариант е бившият зам.-кмет Иван Колев, но той си направи отвод.

С нов член са три от постоянните комисии „Търговия, услуги и туризъм“, „Здравеопазване и социални дейности“ и „Култура, вероизповедания и етнически въпроси“. Мястото на общинския съветник от ВМРО Иван Пеев, който по собствено желание напусна Общинския съвет, зае Пламен Николов – журналист във вестник „Добруджанска трибуна“, който влезе на негово място в местния парламент.

Пред Topnovini.bg председателят на Общинския съвет Иво Пенчев коментира, че след като проведе нови разговори с политическите сили в търсене на консенсусна фигура, на следващата сесия ще внесе предложение за избор на председател на ПК „Регионално развитие, международно сътрудничество, европейски програми и проекти". Ако и тогава не бъде избран председател, ще трябва да се чака още половин година, преди казусът отново да влезе на дневен ред. "Има толкова подготвени хора в тази постоянна комисия, че невъзможността да се избере ръководство е странно и нелепо", каза той. Пенчев посочи, че мнението на ПП ГЕРБ е, че най-подготвеният човек за председател е именно бившият зам.-кмет по икономическо развитие Надежда Петкова, но настроенията срещу нея са като член на стария кметски екип.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама