48-часова стачка блокира пристанищата в Гърция

14:14, 25 май 16 / Свят 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцките пристанищни работници ще прекъснат работа в четвъртък за 48 часа, за да протестират срещу продажбата на двете най-големи пристанища в страната, която Атина обеща на международните кредитори в замяна на силно необходимите й спасителни заеми, съобщава „Български новини“.

Приватизациите, ключово условие в спасителните програми на Гърция от 2010 г. насам, генерираха само малка част от първоначалната цел за 50 милиарда евро и срещнаха силна съпротива от страна на профсъюзите.

Пристанищните работници, които се опасяват от съкращаване на работни места, организираха стачки многократно.

„Продажбата на пристанищата е грешка, това няма да помогне за икономическия растеж“, каза пред „Ройтерс“ Георгиос Гогос, генерален секретар на профсъюза на докерите на пристанище Пирея.

След края на стачните действия пристанищните работници ще вземат решение за ново 48-часово спиране на работа.

Щафетните стачки може да доведат до струпване на контейнери и да разстроят товарните операции, отбелязва агенцията. Воденото от левицата правителство спря продажбата на двете основни пристанища – в Пирея и северния град Солун – когато спечели изборите миналата година, но възобнови търговете в рамките на договореното през август ново спасително споразумение на стойност 86 милиарда евро.

Късно снощи министрите от Еврогрупата дадоха зелена светлина за деблокирането на 10,3 млрд евро нови средства за Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама