Първанов остава отворена опция за кандидат-президент

14:19, 25 май 16 / Политика 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на АБВ Георги Първанов остава отворена опция за кандидат-президент. Това коментира самият той пред журналисти в парламента след среща с представители на няколко партии, сред които: „Народен съюз”, „Гергьовден”, „Ал. Стамболийски”, „Обединен блок на труда”, Българска партия Либерали, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Попитан дали ще се кандидатира, Първанов отговори, че има конституционен текст, според който се позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е „престоял на резервната скамейка”, да се кандидатира отново. „Всичко е отворено. Аз нямам никакво намерение да питам КС дали мога да се кандидатирам за президент. Няма и подписи да събирам”, категоричен бе лидерът на АБВ.

Той уточни, че във формата на срещата ще продължат някои общи политически инициативи на отделни партии, например президентски дебати. Въпреки че Първанов не бе много словоохотлив по темата, той уточни, че със сигурност се събират и за това.

„Умуваме за това кои да бъдат и политиките, и личностите, които да ги реализират с оглед на президентските избори. Не сме обсъждали никакви имена”, добави той.

Румен Йончев от „Народен съюз” пък коментира, че искат да си взаимодействат с АБВ и да работят по общи инициативи в Народното събрание.

„Уточняваме как това може да се случи. Политическият център е доста разпокъсан и е нужно да стане по-консолидиран парламентът. Обща кандидатура за президент би било нещо естествено. Готови сме за преговаряме с всички партии, които принадлежат към центъра”, обясни Йончев, като допълни, че Първанов би бил една много силна кандидатура, но за момента обсъждат и доста други имена. Според него всяка партия от този формат трябва да помисли.

„На срещите с АБВ не обсъждаме имена, а как можем да работим по-продуктивно”, каза още Румен Йончев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама