Русенският музей стартира проект за дигитализация на културното наследство

15:25, 25 май 16 / Култура 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионален исторически музей - Русе стартира проект "Дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследството", който предвижда дигитализацията на 33 албума с документи от времето на социализма. На пресконференция днес подробности за проекта презентираха директорът на културната институция проф.д-р Николай Ненов и уредникът в отдел „Най-нова история” Искрен Великов.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на общинска фондация "Русе - град на свободния дух", и ще продължи до края на календарната година. За реализацията му са заделени 6700 лв., които ще се изразходват единствено за дейности, а специалистите ще работят безвъзмездно без хонорари. Проф. Ненов коментира, че тъй като носителите на дигитална информация се сменят изключително бързо през последните години, екипът е избрал сравнително устойчив вариант - облачна услуга за съхранение. 

Благодарение на тази услуга, информацията от всички 33 албума ще бъде свободно достъпна на сайта на Русенския музей. Проектът цели свободно споделяне на културното наследство на града, а не ограничаване на неговото разпространение, коментира още проф. Ненов. Към дейностите по проекта се предвижда и международен научен семинар в края на месец юни, като целта е той да съвпадне с празника на река Дунав - 29 юни. Ще бъде издаден и хартиен албум, който ще включва и анализ на 33-те албума.

На срещата днес присъстваха и студенти от Русенския университет, които ще се включат в обучение по дигитализация и издирване на нови визуални документи от епохата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама