Кметът на Стара Загора спечели дело за дискриминация

15:37, 25 май 16 25 596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорският административен съд отхвърли жалбата на бившия секретар на община Стара Загора Николина Горова против решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което е установено, че кметът на община Стара Загора Живко Тодоров не е извършил спрямо Горова  „тормоз” по смисъла на Закона за защита от дискриминация и по признаци „лично положение” и „политическа принадлежност”.

Делото в Старозагорския административен съд е образувано по жалба на Горова. Според нея КЗД не е спазила задължението си за пълно изясняване на обективната истина и е нарушила принципа на равнопоставеност на страните. Поддържа, че за периода 2010 г. - 20.01.2014 г. спрямо нея е проявена дискриминация от кмета на община Стара Загора в качеството и на ръководител на проект и на общински съветник за отказан достъп до обществена информация и в качеството й на секретар на общината под формата на тормоз по политическа принадлежност и лично положение. Иска се обезсилване или отмяна на обжалваното решение и връщане на делото на КЗД за доразглеждане на спора.

Според съда обаче КЗД е преценила събраните доказателства и приема, че спрямо жалбоподателката не е извършена дискриминация по смисъла на закона. Между страните не е спорно, че жалбоподателката е член на ВМРО, за периода 14.04.2008 - 31.10.2011г. е изпълнявала длъжността „секретар” на Община Стара Загора,  а през 2009 г. е започнала да ръководи проект за безвъзмездна помощ по проект „Община Стара Загора - за по-добро административно обслужване чрез електронно правителство”, за който са установени нередности и на общината са наложени финансови санкции. Безспорно е също обстоятелството, че Живко Тодоров е избран за кмет на Община Стара Загора след проведени избори на 30.10.2011 г. т.е. до ноември, когато встъпва в длъжност, Живко Тодоров като кмет не би могъл да осъществи нито един от видовете дискриминация спрямо Горова, в нито едно от нейните заявени качества - на секретар на общината, на общински съветник и на ръководител на проект Този извод се отнася и за оплакването за осъществена дискриминация от него в качеството му на работодател, доколкото след 31.10.2011г. служебното правоотношение между нея и Общината е прекратено, т.е. кметът на общината вече няма задължения спрямо нея като работодател.

Установено е също, че предвид констатираните нередности по ръководения от Горова  проект и установеното по преписката заплащане от общинския бюджет на финансова корекция в размер на 1 052 744.22 лв., правилно е прието от решаващия състав на КЗД, че в изпълнение на правомощията си кметът е сезирал органите на МВР за допуснати нарушения при процедирането на проекта. По делото обаче няма никакви доказателства предприетите действия да са насочени лично срещу Горова и като последица да са довели до накърняване на достойнството й или до създаване на враждебна, обидна или застрашителна среда. Липсват и доказателства кметът на общината да е търсил или поне да е правил опити за търсене на персонална отговорност от Горова за заплатените финансови корекции. Затова и Комисията е преценила, че спрямо Горова не са налице действия с дискриминационен характер, свързани с организиране на подписки срещу нея, негативна медийна кампания и отказан достъп до документацията на проекта. Няма и данни за  подписки и медийна кампания инициирани от кмета на общината.

Затова Старозагорският административен съд отхвърля жалбата против решението, постановено от 5-членен състав на Комисията за защита от дискриминация, като неоснователна.

Решението на съда подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

„Все още не съм решила дали ще обжалвам решението на Старозагорския административен съд, това ще решим с адвокатката ми”, коментира Николина Горова.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама