Семинар в Русенския университет представи иновативни проекти в ИТ сектора

15:38, 25 май 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският университет бе домакин на семинар, посветен на науката и иновациите в сектора на информационните и комуникационните технологии, съобщават от учебното заведение. Официални гости на събитието бяха заместник-кметът на Община Русе – д-р Страхил Карапчански, председателят на Общинския съвет и председател на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. Христо Белоев, проф. Галя Ангелова и проф. Костадин Костадинов от Българската академия на науките.

В приветствието си към участниците в събитието ректорът на Русенския университет – проф. Велизара Пенчева постави акцент върху интелектуалния и научен потенциал на преподавателите от трите катедри, които обучават студенти в областта на информационните и комуникационни технологии – Компютърни системи и технологии, Телекомуникации и Информатика и информационни технологии. Нашият университет е многопрофилен и фактът, че имаме специалисти, работещи в различни области на знанието, ни помага да търсим и намираме интегрирани решения на проблемите, допълни проф. Пенчева.

Заместник-ректорът по научноизследователска дейност – проф. Диана Антонова направи презентация за научния и иновационен потенциал на Русенския университет и представи различните звена, които се занимават с наука и внедряване на иновации в практиката. Визията за научното развитие на университета е създаването на предпоставки за включването му в групата на изследователските университети, сподели тя пред аудиторията. 

Д-р Страхил Карапчански - заместник-кмет на Община Русе представи проекта на Иновационна стратегия за интелигентна специализация на общината. Той обяви, че предстои публично обсъждане и през юли документът ще бъде внесен в Общинския съвет.

Проектът AComIn2012-2016 (Advanced Computing for Innovation) като потенциал за научно и иновационно развитие в областта на информационните и комуникационните технологии представи проф. Галя Ангелова от Института за информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките. Проф. Димитър Карастоянов презентира разработката на иновации и защита на интелектуална собственост чрез Умната лаборатория SmartLab на AComIn – гвоздей с нецилиндрично тяло за по-здраво закрепване и графичен интерфейс за хора с увредено зрение. Бяха представени пилотни разработки за подкрепа конкурентоспособността на български фирми, а проф. проф. Костадин Костадинов от Института по математика и информатика при БАН говори за нормативната рамка за развитие на изследвания и иновации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама