Ръководство на БНР: Шефът на СЕМ не познава закона, не може да ни иска оставката

15:46, 25 май 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управителният съвет и  Генералния директор на БНР излязоха с декларация, в която обвиняват шефа на Съвета за електронни медии Мария Стоянова в непознаване на закона. Ръководството на националното радио казва още, че призивът да си подадат оставките е над и извън правомощията на СЕМ, разписани в Закона за радиото и телевизията.

"Председателят на Съвета за електронни медии госпожица Мария Стоянова за пореден път демонстрира забележително непознаване на Закона за радио и телевизия (ЗРТ), като същевременно продължава да проявява склонност към разчистване на лични сметки, чрез манипулиране  на административните правила, описани в ЗРТ", се казва в декларацията.

БНР обвинява Стоянова, че в изявление от 20 май 2016 г. неправилно се позовава на закона. Тя казва, че: : „днес в ранните следобедни часове в  СЕМ пристигна писмо, съпроводено с болничен лист за деня. Този факт лишава регулатора и обществото да се запознае с отчета за програмната, технологична и финансова дейност на БНР, която се извършва със средства от държавния бюджет.“

Оказва се обаче, че отчетът не е бил занесен и представен в СЕМ, каквото задължение няма в закона, но е бил входиран в регулатора на 20 май. Според ЗРТ директорът на БНР трябва да предоставя на всеки шест месеца на СЕМ отчет за дейността си, но никъде не пише това да става в лично качество.

Според ръководството на БНР е възможно призивът на Стоянова за оставки, да е амбиция за административна намеса на регулаторния орган в дейността на Радиото.

"Призивът на СЕМ към УС на БНР да подаде оставка е над и извън правомощията, разписани по закона.   Превишавайки правомощията си, може да се приеме, че регулаторът неправомерно прилага закона, като така формира превратно упражняване на власт", се казва в декларацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама