Концесиите за над 50 години ще се одобряват от парламента

16:05, 25 май 16 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концесиите с предвиден максимален срок от 50 и повече години ще бъдат одобрявани от Народното събрание, гласи новият Закон за концесиите, одобрен от Министерски съвет днес.

При общински концесии ще се изисква и одобрение на съветниците с 2/3  мнозинство. “Ще търсим и повече конкуренция между кандидатите, тъй като срокът на договора ще е критерий за възлагане и всеки кандидат ще е стимулиран да предложи по-изгоден срок за публичния партньор”, обясни ресорният вицепремиер Томислав Дончев. В новият закон липсва максимален срок на концесиите.

Законопроектът предвижда отменяне на действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство и изменя законите, съдържащи разпоредби, свързани с концесии, припомнят от пресслужбата на Министерски съвет.

Правителството се надява новият закон да разшири възможностите за използване на концесията като форма на публично-частно партньорство за създаване на публични ресурси, блага и услуги при високо качество и ползи както за публичния и за частния сектор, така и за обществото като цяло.

С прилагането на закона се цели развитие на инфраструктурата и на услугите без финансово участие или с минимално финансово участие на държавата и общините, както и се създава възможност за използване на опита на частния сектор за постигането на ефикасност и иновации.

Очаква се нарастване на конкуренцията на вътрешния пазар чрез създадените допълнителни възможности за насърчаване на частните инвестиции в строителството, поддържането и управлението на обекти на техническата и на социалната инфраструктура и в извършването на дейности от обществен интерес.

Цел на закона е да бъдат постигнати дългосрочни ползи от концесията, тъй като икономическата изгода от нея се изразява не с преките приходи, а и с косвените ползи и с ползите за обществото в дългосрочен план.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама