Горанов стана едноличен господар на финансите на общините, предупреди Радан Кънев

17:21, 25 май 16 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на ДСБ Радан Кънев се изказа остро срещу приетите днес поправки в Закона за публичните финанси, засягащи финансовото оздравяване на общините.

“Предложеният закон дава неограничени и най-вече безконтролни правомощия на министъра на финансите и го превръща в едноличен господар на финансите на местната власт. Повишава се моралният риск от нарушаване на финансовата дисциплина в местната власт, в очакване на безлихвени заеми от централния бюджет”, смята лидерът на “тъмносините”.

По думите му, поправките повишават политическия риск от облагодетелстване на определени общини и упражняване на пряк политически натиск от Министерството на финансите върху общините.

“И съвсем не говоря за конкретния финансов министър, а за принципен проблем, свързан със свръховластяване на централната власт и на едно конкретно министерство”, написа той в социалната мрежа Facebook.

Радан Кънев е категоричен, че приетите поправки са стъпка към по-нататъшна централизация на публичните финанси, вместо децентрализация по европейски модел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама