„Медии и политическо влияние“: Как медиите отразиха идеята за втори лифт на Банско

17:36, 25 май 16 25 744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 70 % от текстовете са мнения, като в много от медиите аналитични текстове напълно липсват. Голяма част от мненията не почиват на факти, а в част от анализите се използват факти, които често нямат връзка с тезата, която защитават.

Това показва проучването на Центъра за изследване на демокрацията върху медиите и политическото влияние върху тях. В няколко статии София Topnovini.bg ще ви представи пълното проучване на центъра. Вече публикувахме проучването за медийния пазар преди кризата в периода от 2009 г. до 2013 г. и анализа за медийния пазар по време на кризата и "политическото инвестиране" в медиите между 2009 г. и 2013 г. Сега ви представяме първата част от анализа относно това как медиите отразиха идеята за втори лифт на Банско.

Споровете около изграждането на втори лифт над Банско поставиха публично проблема за зависимостта на медиите при отразяване на значими обществени проблеми. От една страна, протестиращите срещу лифта твърдяха, че медиите целенасочено неглижират проблема със строежите в защитени територии. От друга, протестиращите в подкрепа на лифта обвиняваха медиите, че са се поддали на натиск от екологични организации.

Темата за втори лифт над Банско получи широк отзвук след предложението в края на 2011 г. за поправки в Закона за горите. Оттогава продължават дебатите дали да има или не нов лифт в национален парк „Пирин”, или по-конкретно дали на концесионера „Юлен АД” да бъде разрешено да построи още един лифт. Периодичните протести срещу предложението за втори лифт подчертават неговите вредни екологични последствия. От друга страна, в контрапротести жителите на град Банско и околните селища изразяват подкрепата си за втори лифт с цел развитие на ски туризма. Двете противоположни позиции се резюмират в съответните имена на спорещите коалиции: „За да остане природа в България” срещу „За да останат хора в България”.



Целта на анализа на медийните публикации по темата за втори лифт над Банско е да се определи доколко българските медии отразяват безпристрастно и балансирано един конкретен проблем, в който се преплитат бизнес интереси, регионална политика и екологични съображения. Както трайното „вземане на страна” в спора, така и рязката смяна на позициите на дадена медия са симптоми за зависимости, които могат да се осъществят по различни канали (чре рекламни договори, обществени поръчки, политическа или бизнес намеса в редакционната политика и т.н.).

Анализът обхваща 17 водещи медии и се базира на общо 773 публикации пряко свързани с темата за строителството на втори лифт над Банско в периода от началото на 2013 до август 2015 г. В извадката бяха включени два типа публикации – информационни (720) и мнения/анализи (53).

Заглавията на информационните публикации Първото ниво на анализ са заглавията на информационните публикации. Те съобщават най-важното от новината и са показател за редакционната политика на медиите към дадено събитие или проблем. Освен това редица изследвания показват, че значителна част от хората четат или запомнят само обобщената в тях информация. В интернет тази тенденция се задълбочава, особено поради влиянието на социалните мрежи като платформа за споделяне на журналистически текстове.



Общият преглед на съвкупността от публикации, посветени на втория лифт над Банско, показва, че над 80 % от заглавията са безпристрастни, т.е. не изразяват положително или отрицателно отношение към една или друга от спорещите страни. Всички медии, с изключение на Новинар и ПИК, използват в над 50 % от новините си неутрални заглавия. Няколко медии използват почти изцяло (над 90 %) неутрални заглавия (БТВ, Нова ТВ, Дневник). В останалите заглавия обаче се съдържат оценъчни елементи, които издават определени пристрастия на съответната медия.

Медии с превес на заглавия в подкрепа на изграждането на втори лифт. Такива заглавия се срещат при Блиц, 24 часа, Канал 3, Монитор, Новинар и Стандарт. Пристрастията се изразяват по два начина: първият е свързан със смесване на новини с коментари в заглавията на информационни текстове (например заглавието на Блиц „Зеленият октопод прилапва 480 млн. евро”); вторият начин е свързан с некоректни заглавия (т.е. несъ ответствие между заглавие и основен текст на публикацията). Несъответствието може да идва и от неправилно цитиране на чужди думи или от погрешни обобщения.



 Неправилното цитиране при всички медии с некоректни заглавия е от един и същи тип. То се дължи на публикуване на цитат от прессъобщение на „Юлен АД”. Цитатът нито е обозначен като такъв, нито в надзаглавие или подзаглавие се посочва, че това е мнението на фирмата концесионер. Така се създава впечатлението, че заглавието оповестява факт, а не мнение на една от засегнатите страна в спора за втори лифт. Пример за такава манипулация е публикацията със заглавие „Няма незаконни писти в ски зона Банско”, в която просто е публикуван отговорът на „Юлен АД” по повод отправените от екоорганизации обвинения към концесионера.

Медии с превес на заглавия против изграждането на втори лифт. Пристрастието при тези медии се изразява не чрез некоректни спрямо основния текст заглавия, а чрез смесване на новини с коментари и използване на оценъчна лексика. Такива заглавия има при информационните текстове на Офнюз, Капитал и Сега („Багери пак нагазиха гората на Банско” при Сега или „Нова лобистка кампания за втория лифт над Банско при Капитал). В примера с Капитал е спорно използването на думата лобизъм, защото с нея седмичникът назовава само срещите на кмета на Банско с представители на властта. Когато екоорганизации правят същото, вместо „лобизъм” се говори за „срещи”. Пристрастни са и заглавията при Медиапул („Индулгенция за нарушенията в ски зона Банско и картбланш за нови строежи”).



Медии, които рязко променят посоката на оценъчните заглавия. Към тази група спадат: Днес.бг, Инвестор, ПИК и Труд. Днес.бг и Труд променят отношението си от оценъчни заглавия против предложението към такива в подкрепа. При Труд, например, пристрастията се изразяват в некоректни обобщения – мнението на един човек се приписва на цяла група с цел да се внуши, че всеки ден има много дълги опашки пред лифта и затова е нужно още едно съоръжение („Чуждите туристи: Банско е бижу, но опашките пред лифта ни докарват психоза”). Инвестор пък променя отношението си от оценъчни заглавия срещу втори лифт към неутрални. ПИК, макар и с един и същи собственик от създаването си, коренно променя отношението си през лятото на 2013 г. От силно оценъчни заглавия срещу втория лифт към силно оценъчни заглавия в подкрепа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама