Освободената Надежда Савченко готова отновo да се жертва за Украйна

17:39, 25 май 16 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Готова съм да се жертвам отново на бойното поле за Украйна. Голяма благодарност на всички, защото се борихте за мен. Ако хората не бяха проговорили, политиците щяха да замълчат. Така че голямо "благодаря" на всички." Това бяха първите думи на освободената украинка Надежда Савченко.

Тя кацна на летишето Бориспил заедно с президента Петро Порошенко.

Младата жена беше посрещната като героиня в родината си. Тълпа от хора се беше събрала пред летище „Бористол“, където тя кацна със самолета на президента Петро Порошенко.

„Две години седях, уважавайте личното пространство на човек. Говоря така, че всички да ме чуете. Две години седях, отвикнах от хората. Ще бъда рязка. Аз съм на свобода”, се обърна Савченко към събралите се хора.

Савченко заяви също така, че иска прошка от всички майки, чиито деца не са се върнали от Антитерористичната операция. "Героите на Украйна не трябва да умират. Много изгодно е, когато героите умират, лошо е, когато са живи", каза още развълнувата жена.

"Ние ще живеем в Украйна така, както е достойно да живее човек. Не знам как може да стане това, признавам и не ви обещавам, че ще стане утре. Но съм готова на секундата да умра, за да се случи това", подчертава тя.

Както Topnovini.bg съобщи по-рано, пилотът беше освободена като част от разсмяна с двама руснаци, осъдени в Украйна на по 14 години за участие във войната в източната част на страната.

„Президентският самолет с Героя на Украйна Надежда Савченко се приземи“, написа в профила си в Туитър държавният глава.

По същото време в Москва кацнаха и руснаците Евгений Ерофеев и Александър Александров.Председателят на руския сенат Валентина Матвиенко заяви, че е завършило предаването Савченко на Украйна и Ерофеев и Александров на Русия.

Освобождаването е станало с указ за помилването на Савченко, подписан от руския президент Владимир Путин, разкри говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Путин е бил помолен да помилва Савченко от роднините на загиналите в Донбас журналисти по хуманни причини, добави Песков. Именно за тяхната смърт украинката бе осъдена на 22 години затвор. Руският президент благодари на роднините на загиналите журналисти за тяхната позиция относно помилването на Савченко.

Подобни решения са продиктувани преди всичко от хуманни съображения, ще доведат до намаляване на противопоставянето в конфликтната зона и ще помогнат да бъдат избегнати подобни ужасни и ненужни загуби, коментира Путин указа за помилване.

Размяната е част от споразумение между Русия и Украйна.

Cпopeд руския в. Koмepcaнт oĸoнчaтeлнaтa дoгoвopĸa зa paзмянaтa e cтaнaлa пo вpeмe нa cpeднoщнитe тeлeфoнни пpeгoвopи пpeди дeн във фopмaт „Hopмaндcĸa чeтвopĸa” мeждy Владимир Πyтин, Петро Πopoшeнĸo, Франсоа Oлaнд и Ангела Mepĸeл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама