Ученици от Търговище са победители в областното състезание за защита при бедствия и пожари

18:07, 25 май 16 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
І Основно училище „Христо Ботев” - гр. Търговище е победител  в областния  кръг на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, което се организира от Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението”. Състезанието е традиционно, провежда се за 14-ти пореден път и в годините се утвърди като една необходимост, свързана с подготовката на подрастващите за защита и самозащита при бедствия, аварии, катастрофи и пожари. Целта му е да се проверят на практика знанията, уменията, сръчността и съобразителността на учениците за защита при различни видове бедствия, пожари и промишлени аварии, придобити през основния курс на обучение в системата на средното образование.

В надпреварата  взеха участие 4 отбора от І ОУ„Хр. Ботев”  Търговище,   СОУ „В. Левски „ Опака, ОУ”Н. Й. Вапцаров”  Попово и Прогимназия

 „Даки Йорданов”  Омуртаг. Състезателите бяха ученици от шести и седми клас.

 Състезанието премина на два етапа. първият от тях включваше проверка на теоретичните знания на учениците чрез решаване на тест, съдържащ 30 въпроса, за 30 минути.

Вторият беше състезателни игри в шест  учебни центъра: „Защита при бедствия”; „Защита при промишлени аварии”; „Индивидуални средства за защита” , „Първа помощ” ,  Пожарна безопасност” и ”Спасяване на давещ се”  в които участниците демонстрираха практически умения, сръчност, съобразителност и бързина .

 

Журито, което оценяваше състезателите, включваше представители на пожарната и на Областния съвет на БЧК.

След оспорвана борба на първо  място се класира отборът на І ОУ„Христо Ботев” - Търговище, на второ място  - отборът на ОУ ”Н. Й. Вапцаров”- Попово, а  на трето - отборът на СОУ „В. Левски“ -  Опака. Участниците в състезанието получиха грамоти и предметни награди, които им бяха връчени от гл. инсп. Станимир Стойнев, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението”-Търговище.

Победителят в състезанието представя област Търговище на националното състезание в Монтана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама