Портрети на оперната прима Нели Божкова дари на Добрич Валентин Карапетров

19:16, 25 май 16 / Култура 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Портрети на Нели Божкова дари на Добрич художникът Валентин Карапетров. Дарението е по повод годишнината от рождението на оперната прима.

На пресконференция авторът сподели, че пази прекрасни спомени от познанството си с нея и затова тя заема специално място в творчеството му. 

Портретът, на който певицата е изобразена в ролята си в операта „Аида“, е изпълнен с въглен – една винаги актуална тенденция в графичното изкуство. Единият портрет от дарените ще бъде разположен в Художествената галерия на Добрич, а вторият – в Огледална  зала „Нели Божкова“.

По време на своето посещение авторът планира да дари още три портрета на Христо Господинов – Печката, на Светлин Русев и на Стоимен Стоилов, с които да зарадва роднините им. На свой ред Община Добрич подари на твореца три тома „История на Добруджа“.

Валентин Карапетров /Каравальо/ е роден в Добрич през 1950 г. През 1976 г. той се изселва и заживява в Германия като художник на свободна практика. Работи като график в рекламно ателие Круг-Вайсензее /Дойче театър/, реквизитор в Комише опера и постоянно пътува със своята съпруга Зигфрид по света. Творбите на Каравальо са представяни почти в целия свят – Китай, Япония, Индия, Канада, САЩ. Гостувал е в Лондон, Париж, Барселона, Мадрид и др. Преди няколко години Каравальо е подарил на Художествената галерия в Добрич албум с оригинални свои акварели, както и с отзиви за участието му в изложби по света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама