Техническият университет в Пловдив официално на 30

06:57, 26 май 16 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Филиалът на Техническия университет-София в Пловдив празнува днес своята 30-годишнина.

От създаването си досега висшето учебно заведение е обучило над 8500 инженери и в момента българската индустрия очаква следващия випуск технически кадри с висше образование, защото търсенето им в момента силно надвишава предлагането.

На баланса между образование и бизнес ще бъде посветена кръглата маса "30 години успяваме заедно", която ще започне в 15 часа в Заседателната зала на Ректората.

Участие ще вземат ръководителите на вуза, директори на 5 средни училища в Пловдив и 12 фирми, дарили лаборатории за обучение на студентите от Техническия университет - филиал Пловдив. В кръглата маса ще бъдат и представители на 5 индустриални клъстера, в които Техническият университет - филиал Пловдив членува. Това са клъстер "Тракия икономическа зона", клъстер "Информационни и комуникационни технологии- Пловдив", клъстер "Зелена синергия", клъстер "Мехатроника и автоматизация" и Аутомотив клъстер България.

В деня на празника японската фирма SMC за роботи и автоматизирани системи и компоненти ще представи 9 модулна гъвкава автоматична моонтажна система FMS - 200, с която студенти и ученици от техническите училища ще правят упражнения в продължение на 30 дни.

Официалната част на празника ще започне от 16.30 часа в аулата на Ректората.

На 27 май ще бъдат открити Дните на Техническия университет-София и ще започне петата международна научна конференция ТЕХСИС 2016, в която ще вземат участие учени от България, Украйна, Беларус, Румъния, Чехия, Австрия, Франция, Турция и Нова Зеландия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама