С близо процент намалява безработицата в Търговище

09:49, 26 май 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7913 са регистрираните безработни в област Търговище в края на месец април, информираха от Регионалната служба по заетостта в Русе. Техният брой намалява четвърти пореден месец - с 391 в сравнение с края на март.

Равнището на безработица за област Търговище, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 16л1%, при 16л9% през предходния месец.

Най-много са хората без препитание  в община Антоново - 38%, следват  Опака с 31%, Омуртаг с 27%, Попово с 15% и най-ниско е равнището на безработица в община Търговище - 10%.

Продължително безработните лица, които са на борсата над 1 година са 4494. Около 67% от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 65%. Регистрираните младежи до 29 години са 583, като спрямо март броят им значително намалява – с 51 лица, а в сравнение със същия месец на миналата година намалява с 375.

През април постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 522. Близо половината от тях са без квалификация, тези с работническа професия са 157, а специалистите със средно специално и висше образование - 114. Устроени на работа са 107 младежите.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 388 безработни. С посредничеството на бюрата по труда други 22-ма са наети по програми и мерки за заетост.

Общо обявените през април свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 395. Те са предимно от частния сектор, като най-търсени са били кадрите за преработващата промишленост, търговията, селското стопанство, строителството, държавното управление, административните и спомагателните дейности и транспорта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама