Конституцията е ясна: президент - максимум два мандата, според Екатерина Михайлова

10:27, 26 май 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В чл. 95 е казано, че може президентът и вицепрезидентът да бъдат преизбирани на същата длъжност за още един мандат. Според мен е доста ясно, че става въпрос максимум за два мандата. Това заяви пред бТВ бившият зам.-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова. Поводът е заявката на предишния държавен глава Георги Първанов, че няма пречки да се кандидатира за трети мандат, стига да е бил “на резервната скамейка“ известно време.

„Чувам различни становища това преизбиране дали е свързано с последователност или не, влизаме в едно граматическо тълкуване, но следва да видим и волята на законодателя, а тя от Великото Народно събрание е именно да се ограничи с два мандата. Излизайки от една тоталитарна система, това е била волята на законодателя”, категорична беше Михайлова.

Според нея, ако от АБВ са сигурни в това, което говорят, щяха вече да са попитали Конституционния съд.

Част от промените в Изборния кодекс също противоречат на Конституцията, каза още Михайлова.

„Правото не може да стане задължение през закона, трябва да се направи промяна в Конституцията. Вместо да се прави дерегистрация, крайно време е да се направи активна регистрация, което е много по-добро решение”, посочи тя.

Според нея във вида, в който беше приет Изборният кодекс, има ограничения за българите в чужбина, защото най-малкото беше направена диференциация за това кой къде и как ще гласува. „Казано е, че всички имаме равни права, където и да се намираме и не може да ни делят по континенти”, обобщи тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама