РЗИ-Шумен отбелязва Световния ден без тютюн с хепънинг и скринингова кампания

10:31, 26 май 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод 31 май – Световен ден без тютюн, Регионална здравна инспекция – Шумен, съвместно с БМЧК организират на регионално ниво хепънинг и скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. Изследването ще се извърши с уред „Smoker Lyzer” на 31 май от 12 ч. до 13.30 ч. в арт пространството на площад „Освобождение”.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация (СЗО) и се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление.

За Световния ден без тютюн – 31 май, СЗО призова страните да се подготвят за стандартизирана опаковка (plain packaging) на тютюневите изделия и определи темата за 2016 г. – „Стандартизираните опаковки нека бъдем готови за тях”. Целта е да се подчертае ролята на стандартизираната (опростена, обикновена) опаковка на тютюневите изделия, като един подход за контрол на тютюна и насърчаване на развитието на политиките на държавите-членки за опаковането и др.

Изследвания, направени в някои държави (Великобритания и Австралия) върху здравното въздействие на „обикновените” или стандартизирани пакети с цигари показват, че те могат да възпрат пушачите от придобиването на навика и да намалят броя цигари, които консумират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама