Енергийните оператори ще внасят 5% такса във фонда за енергийна сигурност

11:49, 26 май 16 / Политика 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители приеха на първо четене поправките в Закона за енергетиката, внесени от ГЕРБ. Те се отнасят до това операторите на газопреносната и електропреносната мрежи също да правят 5-процентни отчисления от приходите си от преносни такси за Фонда "Сигурност на електроенергийната система“.

Промяната в закона бе приета със 128 гласа, от които 104 „за“, 13 „против“ и 11 „въздържали се“.

В мотивите на измененията записано, че целта им е да се увеличат приходите във фонда, покриващ разликите между пазарните цени и преференциалните, по които се изкупува възобновяемата енергия и тази от т.нар. американски въглищни централи. Посочва се необходимостта от още постъпления, тъй като на свободния пазар цените на тока са паднали значително и това се отразява негативно на влизащите суми в този фонд.

Затова вече "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) ще внася 5 на сто от приходите си от такси за достъп до мрежата и за пренесените обеми електроенергия. Също толкова ще дава "Булгартрансгаз" от таксите си за достъп и пренос на природен газ, както и от таксите за достъп до газохранилището в Чирен и от плащанията за съхраняване на количествата.

По време на дебатите в пленарна зала депутатът от БСП попита докога ще превръщаме държавната енергетика в дойна крава и посочи, че в момента се „кърпи“ фондът за енергийна сигурност. Според него мярката се предлагала, защото над ГЕРБ тегнел духът на зимните протести, които свалиха първия кабинет на Бойко Борисов. „Не се поставяли на равни начала държавната и частната енергетика“, убеде е той.

Депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров обяви, че се отричала започналата реформа в енергетиката. "Успяхме да направим важни мерки в енергетиката", категоричен бе той.

„586 милиона лева дефицит нa НЕК ни остави кабинетът Орешарски. Сега значително бил намален този дефицит на 216 милиона лева. 39 милион лева е печалбата на компанията“, посочи Димитров.

Делян Добрев от ГЕРБ, който е съвносител на поправките, обясни, че с тези пари от фонда няма да се подпомагат американките централи. Думите му в отговор на нападките на Магдалена Ташева („Атака“), според която се облагодетелстват американските централи.

Тя настоя премиерът Бойко Борисов да каже колко комисионна е прибрал за това, както тя се изрази: "токсично законодателство". Ташева се ядоса, че не се вземали такси от ЕРП-тата.

"До кога ще продължаваме да робуваме на тези два енергийни вампира", попита отново Магдалена Ташева.

Нямаме оценка на въздействието как това предложение ще се отрази на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз, включи се в дискусията и червеният депутат Драгомир Стойнев. По думите му, при създаването на фонда се обяснявало как той ще реши всички проблеми в енергетиката.

"Защо ние облагаме само държавните предприятия?", недоумява социалистът. Стойнев попита как реформаторите подкрепят облагането с данъци на държавни предприятия. "КЕВР не си е свършила работата", смята още депутатът.

Ако се приеме това предложение, според Стойнев, потребителят щял да плаща два пъти за едно и също нещо. "Това е неприемливо", категоричен бе той.

Освен това с идеите в закона се нарушавала независимостта на дружествата. Червените ще гласуват "въздържал се" на първо четене. На второ щяло да има подкрепа от страна на социалистите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама