Над 60 000 в Турция ще трябва да гласуват в 35 секции

12:16, 26 май 16 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Минимум 60 заявления за откриване на избирателна секция извън дипломатическо представителство на България в чужбина и не повече от 35 секции в държава. Тези промени в току-що обнародвания Изборен кодекс са внесени в деловодството на парламента в 10 часа и 20 минути, съобщи депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Той смята, че те могат да бъдат обсъдени в комисия още следващата седмица и по-следващата седмица промените могат да влязат за обсъждане и гласуване в пленарна. Под проекта за законови промени подписи са поставили и депутати от Патриотични фронт и Реформаторския блок.

Именно заради патриотите бяха направени последните промени в Изборния закон, които предвиждат  секции да бъдат разположени единствено в дипломатически представителства и се въвежда задължително гласуване. Орязването на правата на българите зад граница предизвика протести в чужбина и страната, както и вето на президента Росен Плевнелиев, което бе пренебрегнато от депутатите.

Кирилов отказа да уточни дали ще бъде ограничено гласуването в Турция, което беше и основния мотив за орязване на конституционни права, предложено от групата на ПФ. С предстоящия ремонт вота на българите в Турция със сигурност ще бъде ограничен или поне затруднен, тъй като на последните парламентарни избори броят на изборните секции там бе 136. На миналите избори за парламент през 2014 г. там гласуваха около 60 000 души, а през 2009-а почти 90 000. Сега всички те ще трябва да гласуват само 35 секции. 

Кирилов обаче смята, че промените трябва да покажат на всички „сънародници извън България, че техните права няма да бъдат ограничавани, и че има общо принципно положение на българската държава за гласуването” както и, че „тези 35 секции са достатъчни за най-големите български общества, където и да се намират те и в Англия, и в Съединените щати, и Испания, включително и за българските сънародници в Турция”-

В рамките на триседмичните разговори в предложението за изменение и допълнение на ИК е предложена и промяна в изискването за образуване на кметство и за избор на кмет от 400 на 350 души население. Данаил Кирилов изрази очакване позицията на президента да бъде положителна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама