Турция снабдява „Ислямска държава“ с оръжия, твърди Русия

12:40, 26 май 16 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини Турция, че снабдява екстремистите от „Ислямска държава“ със самоделни взривни устройства, предаде АП.

В писмо до шефа на Организацията Бан Ки-мун той пише, че такива взривни устройства често се използват в терористични атаки. Чуркин обвинява пет турски компании, че доставят на "Ислямска държава" алуминиев прах, амониев нитрат, водороден пероксид и други субстанции, произвеждани от турски и чужди фирми.

Според него анализ на химически компоненти от експлозивите, иззети от ислямисти в региона на иракския град Тикрит и сирийския град Кобани, както и преглед на условията за продажба на материали, „показват, че те или са произведени в Турция, или са доставяни от тази страна без право на износ”.

"Това писмо е най-пресният пример за руската пропаганда кампания срещу Турция и затова не може да бъде взета насериозно", заяви в отговор на обвиненията говорител на турското външно министерство.

През декември 2015-а руското министерство на отбрната обвини президента на Турция, че търгува петрол с "Ислямска държава".

Отношенията между двете страни се обтегнаха в края на миналата година, след като южната ни съседка свали руски самолет в Сирия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама