КЗК отново обвини „Енерго-Про“ в злоупотреба с господстващо положение

12:46, 26 май 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С две отделни определения Комисията за защита на конкуренцията е предявила на „Енерго-Про Мрежи“ АД (с предишно наименование „Е.ОН България Мрежи“ АД) и на „НЕК“ ЕАД твърдение за извършено нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение. Според комисията продължителното водене на преговори между двете компании във връзка с подписването на предварителен договор е довело до забавяне в хода на процедурата за  присъединяване на фотоволтаичната централа „Орлова могила“  и в крайна сметка до недопускане на клиент до електроразпределителната и електропреносната мрежа на господстващите предприятия за продължителен период от време.

Заключението на КЗК е, че ефектът от поведението на електроразпределителното и електропреносното дружество следва да бъде определен като антиконкурентен. Ефектът върху производителите в конкретния случай е директен, а този към крайните ползватели на електрическата енергия – косвен.

Определението не подлежи на обжалване, посочиха от КЗК. Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, да представят в 30-дневен срок писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от комисията в открито заседание.

Към момента „Енерго-Про Мрежи“ АД не е уведомено официално за предявеното твърдение.  След като това стане, ще представим своите възражения, съобщиха от компанията и увериха, че не са нарушавали Закона за защита на конкуренцията.

Фотоволтаичната електроцентрала „Орлова могила“ е поставена под напрежение още през 2012 г. при спазване на нормативните изисквания, като в продължение на години произвежда и продава електричество. Случаят вече беше разглеждан веднъж от КЗК, след което през 2014 г. Върховният административен съд отмени решението на комисията за установяване на нарушение като незаконосъобразно, съобщиха още от „Енерго-Про“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама