Евродепутатите: Новите предложения за единния цифров пазар са стъпка в правилната посока

13:32, 26 май 16 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новите инициативи, които ще направят възможна за потребителите и компаниите трансграничната онлайн покупка и продажба на продукти и услуги, бяха приветствани от повечето евродепутати по време на дебат със заместник-председателя на Европейската комисия за единния цифров пазар Андрус Ансип.

Парламентът решава на равна нога със Съвета на министрите на ЕС относно законодателството в тази сфера.

Пакетът, целящ подсилване на електронната търговия в ЕС, включва предложения относно необоснованото блокиране на географски принцип, трансграничната доставка на колети и трансграничните права на потребителите в ЕС. Комисията представи също така предложение за осъвременяване на директивата за аудиовизуални медийни услуги в ЕС и съобщение относно онлайн платформите.

По време на дебата евродепутатите казаха, че искат да бъдат сигурни, че всички граждани ще спечелят от представения на 25 май пакет за единния цифров пазар и препоръчаха планът да не предприема еднакъв подход за всички онлайн платформи и призоваха за повече прозрачност на пазара за доставка на колети. Някои отбелязаха, че предложението относно блокирането на географски принцип е можело да бъде по-амбициозно, имайки предвид някои аспекти на авторското право. Други пък наблегнаха на твърдението, че в тази сфера има още много за вършене.

Единният цифров пазар включва 16 законодателни и незаконодателни инициативи, които ще бъдат представени до края на годината. Европейската комисия вече публикува предложения относно договорите за доставка на цифрово съдържание (например, сваляне на музика), договорите за електронна и друга дистанционна продажба на стоки (например, купуване на дрехи онлайн), трансграничната преносимост на услуги за онлайн съдържание и ползването на честотата 470―790 мегахерца за мобилни интернет услуги в ЕС.

Препоръките на Парламента за подсилване на единния цифров пазар бяха приети на 19 януари 2016 г. под формата на резолюция, изготвена от евродепутатите Евелин Гебхарт и Кая Калас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама