Възродиха стар обичай за благоденствие в Белослав

13:37, 26 май 16 / Любопитно 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нестинарският огън в Белослав беше подновен след вековно прекъсване. Идеята на организатора на събитието - етнографът Росен Гацин, е да възстанови стара обичайна практика, която се е спазвала до края на по-миналия век. Така на Авренската поляна край Белослав лумна огън, който постави началото на завръщане към един стар обичай, характерен за малкото градче - нестинарството.

Всеки празник, всеки ритуал се прави на точно определено място и в точно определено време, за да донесе благоденствие на общността. Именно затова читалищното ръководство решава да възроди този забравен обичай. Желанието на инициаторите е всяка година в деня на светите равноапостоли Константин и Елена в Белослав да играят нестинари.

Един малко известен факт е в основата на събитието. Градът е основан от двама братя - Сава и Янаки. Техния баща се е казвал Костадин. Според изследванията на етнографа местното население е имало особено отношение към светеца Константин, считайки го за свой покровител. Едно от най-често срещаните имена в Белослав в миналото е било Костадин или Константин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама