Нинова: Борисов разпродава „Напоителни системи“, кражбата продължава вече втори мандат

13:41, 26 май 16 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искаме да предупредим за една готвена измама и кражба на правителството на Бойко Борисов, която ще има тежки последици за икономиката и за хората. Чрез промените в Закона за сдруженията за напояване задкулисно се стяга приватизацията на "Напоителни системи".

Това обяви лидерът на БСП Корнели Нинова на брифинг в Народното събрание. Тя съобщи съощо, че социалистите имат изготвена позиция заедно с Националния съюз на водоползвателите и Националната асоциация на сдружението за напояване. Според тях скрито се разпродават и разпарчетосват "Напоителни системи".

Поправките в закона са внесени от Министерски съвет и в мотивите им е записано, че специално внимание е отделено на разпоредбите относно броя на учредителите на сдружението. То е намалено от 50 на сто на 30 на сто от собствениците и ползвателите на земеделските земи. Това е предизвикано от обстоятелството, че поради голямата раздробеност на земеделската земя и свързаните с това голям брой собственици и наследници се затруднява нормалната организация и провеждането на учредителните събрания.

Според Нинова досега по този закон има създадени 108 сдружения в страната. Те имали право на финансова помощ от държавата за проектиране, ремонт и реконструкция на „Напоителни системи“. Освободени били от таксите за регистрация, давало им се от държавата възможност за безвъзмездно право на строеж за изграждане на напоителни системи. По думите ѝ в новите изменения, които се готвят, всичко това отпада.

„Държавата се изтегля напълно от тази сфера. Първата стъпка бе направена при първото правителство на Борисов, когато под ръководството на Мирослав Найденов се нарязаха "Напоителни системи" и 15 хиляди тона се предадоха за скрап“, припомни лидерът на столетницата.

Тя поясни, че цялата отговорност се е прехвърли до тези сдружения и според нея тези промени ще доведат до това, че сдруженията вече няма да ползват никаква помощ, сами ще възстановяват инфраструктурата, сами ще правят инвестиции, което ще доведе до оскъпяването на цената на водата за водоснабдяване.

Лидерът на БСП определи това като тежко за икономиката и земеделието. „Напоителни системи" в момента са в забранителния списък за приватизация и ако поставят въпроса за приватизация, ще избухне страшен скандал, затова скрито и задкулисно се стяга през тези промени в закона се стяга такава да се прави“, заяви Нинова.

Тя попита премиерът Бойко Борисов защо въпреки забраната вчера на заседание на Министерски съвет е взето решение за разпродажба на части от "Напоителни системи". По думите ѝ последиците от тези промени са поне три – по-скъпа цена на водата, край на поливното земеделие и наводнения.

Според нея една от причините за наводнения е съсипването на "Напоителни системи" от правителството на Бойко Борисов. „Алармираме за този закон, който се гледа тази седмица. Искаме държавата да се заеме с възстановяването на "Напоителни системи“, заяви Корнелия Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама