Депутатите се местят в Партийния дом до две години

13:45, 26 май 16 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пленарните заседание на народните представители вече ще се провеждат в зала “Св. София” на бившия Партиен дом. Очаква се това да стане най-късно до две години, пише в-к “Сега”.

Причината за преместването от сградата на Народното събрание на едноименния площад е предстоящото през 2018 г. председателство на Европейския съюз, което България ще поеме. Именно в сегашната пленарна зала ще се провеждат заседания на националните парламент на страните-членки, твърди изданието, позовавайки се на свои източници в Министерски съвет.

Реконструкцията на зала “Св. София” ще струва 25 млн. лв., които правителството е одобрило на вчерашното си заседание. 24 млн. лв. ще отидат за строително-ремонтни работи, а оборудването ще струва около 1 млн. лв.

Преместването на депутатите в зданието на площад "Княз Александър I" е изненада, тъй като досега никой не е обвързвал председателството на ЕС с изграждане на нова пленарна зала. Идеята за оформянето на депутатския комплекс в сградата на бившия Партиен дом, която в момента е част от Народното събрание, датира още от 1996 г. Тогава бе първият конкурс. През 2003 г. и през 2008 г. се проведоха още два, за да се стигне до 2012 г. и последния конкурс. Досега обаче не се отделяха средства за преместването.

Партийният дом и сега се ползва от депутатите - там се провеждат голяма част от комисиите, а избраниците имат кабинети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама