Дишаме по-чист въздух в Пловдивско

13:49, 26 май 16 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тенденция за подобряване на чистотата на въздуха в Пловдивско е отбелязана в Националния доклад за околната среда. Данните от мониторинговите станции за 2014 г. показват понижение на фините прахови частици, които вдишваме, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Проектите, които се реализират и са свързани с подобряването на градската среда, пътната инфраструктура, изграждането на повече съоръжения, които обезпечават поглъщането на прахови частици, зелени пояси, дават своя ефект", допълни Василева.

"Министерството на околната среда и водите приветства политиките на общините, които осигуряват повече усилия, средства и проекти за подобряване състоянието на въздуха. Подобряването на градския транспорт, използването на алтернативни методи за придвижване и горива, миенето на улиците понижава нивото на праха във въздуха, който дишаме", заяви министърът днес в Пловдив.

Нейната визита в Града под тепетата бе по повод спектакъла "Яко да си еко" с Рачков и Зуека, който се организира в градовете с най-много включили се в "Зелената олимпиада". Над 7000 деца са се съревновавали в инициативата, като за Пловдив те са 585.

Ивелина Василева увери още, че екипи от "Басейнова дирекция" следят нивата на водите, а в министерството се обобщава информацията, която се предоставя на областните управители на общините, за да се предприемат всички необходими мерки, за да не се допусне риск за хората, които са в близост до реките.

Съгласно прогнозата на НИМХ в днешния и утрешния ден се очакват валежи валежи основно в Северна България от порядъка на 5 до 10 л на кв. м.

Всички институции, които имат отношение към мерките за превенция, са мобилизирани, а там където има покачване на речните нива, има формирани кризисни щабове, за да не се допусне риск за хората. В Пловдивско няма данни за критични участъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама