Модернизират български бойни кораби с най-съвременни въоръжени системи

14:41, 26 май 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-съвременни въоръжени системи от доказани световни производители ще бъдат разполагани на борда на проектирани и построени в България бойни кораби. Това ще стане възможно благодарение на споразуменията за сътрудничество между българския корабостроителен завод "МТГ Делфин" и три водещи европейски фирми - "Талес" (Холандия), "Леонардо/Финмеханика" (Италия) и "ДИЛ Дифенс" (Германия), подписани в днешния втори ден от Международното изложение за отбранителна техника "Хемус 2016", което се провежда в Пловдив.

Споразуменията са ярък пример за трансгранично европейско сътрудничество в отбранителната индустрия. Те ще позволят построяването в България на съвременни военни кораби, с разширени бойни способности и възможности да изпълняват широк кръг от мисии, в това число на НАТО, на базата на доказани решения. Ще бъдат оптимизирани и разходи за придобиване и поддръжка на корабите през целия жизнен цикъл.

Допълнителна гаранция за възможностите на корабите е сертифицирането от класификационната организация BV (Франция), в съответствие с правилата за проектиране и строеж на военни кораби.

В световен мащаб в следващите 20 години ще са необходими над 400 кораба от този клас, смятат експерти. Подписаните от "МТГ Делфин" споразумения с водещи световни фирми представляват стратегическа стъпка към възможността българската корабостроителна индустрия да може успешно да предлага конкурентен продукт не само за нуждите на страната, но и за външния пазар. Съседни държави вече са проявили голям интерес към проекта.

"Изпълнението на подобен проект в България ще даде възможност за устойчиво развитие на индустрията, за създаване на нови работни места, за работа с високотехнологични и с висока добавена стойност продукти", сподели Светлин Стоянов, изпълнителен директор на "МТГ Делфин".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама