Първанов: Ако съм се оттеглил, за да стана президент, Борисов остана премиер заради същото

14:54, 26 май 16 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на АБВ Георги Първанов отговори на премиера Бойко Борисов, който по-рано днес обяви в свое интервю, че партията на Първанов е напуснала управлението заради президентските избори.

„Ако Борисов предпочита едно такова тълкувание, моля, няма да споря с него. Това е все едно аз да кажа, че той остава премиер, защото иска да е президент“, посочи Първанов на пресконференция в централата си.

Той посочи още, че ще изпрати на министър-председателя да прочете доклада, който бе изчетен на последната конференция на АБВ. „Там надълго, нашироко и надълбоко обосновахме оттеглянето ни от изпълнителната власт“, припомни той.

За пореден път Георги Първанов отклони въпроса коя ще е номинацията на АБВ. „Ще видим кой ще се кандидатира“, уклончиво каза той и допълни, че кандидатът трябва да е доказан държавник и да е избираем. По думите на Първанов имало такива хора както в АБВ, така и в партиите, с които общува.

Относно неговото лично участие на президентските избори през есента Първанов посочи, че е необходимо тълкувателно решение на Конституционния съд. Личното му мнение съвпадало с това на юриста Димитър Гочев, който в свое интервю от днес посочи, че лидерът на АБВ има право да се кандидатира.

„Ако говорим за конкретния случай с Георги Първанов, той трябва да е прав. Преизбиране означава, че заемаш поста в момента“, цитира думите на Гочев и допълни, че АБВ не може да предизвика питане до Конституционния съд, защото няма достатъчно народни представители или механизми, чрез които да го постигне.

Първанов съобщи още, че е избрано ново оперативно ръководство на партията. В Изпълнителното бюро на АБВ като цяло се запазвал досегашният състав. Зам.-председатели остават Ивайло Калфин, Румен Петков и Борислав Борисов. Новите му членове са Мариана Тодорова, Марин Киров, Георги Димитров и Владимир Елезов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама