ВСС е сбъркал с приемането на оставката на Пепи Еврото, според прокуратурата

15:09, 26 май 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховна административна прокуратура (ВАП) смята, че Висшият съдебен съвет не е трябвало да освобождава бившия шеф на Столичната следствена служба Петьо Петров известен с прозвището "Пепи Еврото" от съдебната система. Това е становището, което представителят на висшата прокуратура Македонка Поповска застъпва пред Върховния административен съд (ВАС), пише "Правен свят". 

В момента казусът с оставката на Петров се разглежда от петчленен състав на ВАС, който на 19 май го е обявил за решаване. Делото е по жалба само на ВСС срещу решението на предишния тричленен състав на съда, който отмени освобождаването на следователя от съдебната система. 

"Обосновано, с установените при анализа фактически и правни обстоятелства, тричленният състав на ВАС е приел, че не са били налице материалноправните предпоставки за освобождаване на магистрата от длъжност", заявява Поповска и допълва в заключението си, че е "допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила".

Сагата около Петьо Петров започна още в началото на 2015 г. Бившият правосъден министър Христо Иванов тогава обжалва както решението на ВСС да не образува дисциплинарка срещу Петров, така и осбовождаването му от длъжност. Следователят беше осводен на 29 април 2015 г. от съдебната система. На 17 март 2016 г ВСС все пак изпълни и решението на Върховния административен съд и образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров. 

Производството е свързано с окончателното произнасяне на Върховния касационен съд по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Във въпросното решение се казва, че делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от Петров. Малко след това решение следователят пожела да напусне съдебната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама