Словашкият външен министър се включи в надпреварата за шеф на ООН

15:32, 26 май 16 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външният министър на Словакия Мирослав Лайчак е номинацията на правителство на страната за поста генерален секретар на ООН.

Така, до момента, участниците в надпреварата стават 10.

Утре се очаква да бъде обявена и номинацията на външния министър на Аржентина Сусана Мабел Малкора.

53-годишният Лайчак е трети мандат външен министър на страната в левия кабинет на Роберт Фицо. Бил върховен и специален представител на ЕС за Босна и Херцеговина.

ООН даде ход на процедурата за избор на нов генерален секретар през декември миналата година. Същинската надпревара започна миналия месец, когато се проведоха и първите публични изслушвания в централата на организацията. Кандидатите бяха девет - българската номинация на Ирина Бокова, която е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО, бившите външни министри на Хърватия Весна Пусич, на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Македония Сърджан Керим, бившият президент на Словения Данило Тюрк, външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият премиер на Нова ЗеландияХелън Кларк и бившият върховен секретар на ООН за бежанците Антонио Гутериш.

В началото на май председателят на Генералната асамблея на ООН Могенс Люкетофт съобщи, че на 7 юни ще бъдат изслушани още няколко кандидати за поста генерален секретар на Организацията и добави, че очаква за поста да бъдат номинирани най-малко още двама кандидати.

По предварителни прогнози до юли, когато трябва да се състои първото неформално гласуване в Съвета за сигурност, броят на кандидатите за поста може да нарасне до 15 души.

По-рано този месец посланикът на Великобритания в ООН Матю Райкрофт заяви пред престижното издание „Политико“, че след първоначалните изслушвания никой от досегашните претенденти не е спечелил достатъчно одобрение. Така се появиха и слуховете, за възможната номинация на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Според неписаните правила за ротация на географските региони, които излъчват генералния секретар, сега е ред на Източна Европа.

При стартирането на надпреварата през декември всички 193 страни членки бяха насърчени да излъчат жени за кандидати. От създаването на ООН преди 70 години постът генерален секретар е заеман само от мъже. Действащият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун трябва да се оттегли в края на годината след изтичането на втория му петгодишен мандат.

За пръв път в историята на ООН претендентите за поста генерален секретар защитават кандидатурите си публично пред Общото събрание на световната организация.

Десетилетия наред подборът на кандидатите се правеше при закрити врата между петте велики сили, постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Великобритания,Франция и Китай. Този път Общото събрание настоя процесът да е по-прозрачен, макар че в крайна сметка последната дума ще имат пак петте велики сили.

Истинският подбор ще започне през юли от 15-те членки на Съвета за сигурност с неизвестен брой турове на тайно гласуване.

През септември Съветът ще предложи едно име на Общото събрание, за да го одобри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама