ПИБ върна ликвидната помощ

16:21, 26 май 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Fibank (Първа инвестиционна банка) е върнала ликвидната помощ, отпусната от българската държава. Това съобщи институцията на своята интернет страница.

През юни 2014 г. ПИБ получи от държавата 1.2 млрд. лв., след като изпадна в ликвидна криза. Това стана седмица, след като пред клоновете на “Корпоративна търговска банка” (КТБ) се извиха дълги опашки от вложители, искащи да изтеглят средствата си. Паниката обзе и клиентите на ПИБ, след като по информация на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев са били разпратени хиляди анонимни SMS и електронни писма.

В рамките на ден вложители в Първа инвестиционна банка изтеглиха около 800 млн. лв., като институцията се видя принудена да затвори врати преди края на работния петъчен ден. Последва спешна среща между висши политици и банкери и спешна комуникация с Европейската комисия, която разреши ликвидната помощ.

Според съобщение на сайта на банката международната рейтингова агенция Fitch е потвърдила кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка със стабилна перспектива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама