Фестивалът „Хоро в Странджа“ събира любителите на фолклора в Малко Търново

16:32, 26 май 16 / Култура 25 737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националният фолклорен фестивал „Хоро в Странджа“ ще събере любителите на българската народна музика в Малко Търново, съобщиха от местната Община. Той ще се проведе тази събота и неделя.

Основната цел на фестивала „Хоро в Странджа” е представяне и запознаване с красотата и богатството на българските народни танци и творческата изява на всички участници. Фестивалът е възможност за създаване на нови приятелства и контакти. Танцовите групи ще се потопят в магията на Странджа планина и планинското градче Малко Търново.

Фестивалът няма състезателен характер.

Право на участие имат всички любителски школи, клубове, самодейни състави,  изучаващи български народни  хора.

Облеклото при представянето е по желание на участниците.

Първа сцена в градския парк - групите  се представят с две хора  по свой избор, с обща продължителност до 6 минути. Едното хоро трябва да представя региона на групата.

Ще се проведе и парад - дефиле, представяне на фолклорните клубове, школи и самодейни състави.

Втора сцена – площад „Преображение“ в центъра на града. Всички групи ще играят общо нестинарското хоро и след това едновременно  всяка свое хоро. Хората са от следните етнографски области: Северняшка област – Шира, Добруджанска област – Сборенка, Тракийска област - Трите пъти, Родопска област – Йенино, Пиринска област – Гинка хоро, Шопска област – Йове.

Цялата програма на фестивала може да видите в прикачения файл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама