Предполагаем член на Даеш е задържан при спецакция в Париж

16:35, 26 май 16 / Свят 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При спецакция на френската полиция е задържан мъж, за когото се предполага, че е член на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Заподозреният се бе барикадирал в сграда на парижкия булевард „Анри IV“, близо до площада на Бастилията в източната част на града, където междувременно се провеждат и демонстрации срещи реформите в закона за труда.

Към 13 часа мъжът е бил обезвреден и задържан от силите на реда.

Според местните медии става дума за местен гражданин, който се числи към списъка на лицата, споделящи радикални ислямистки възгледи. Полицията има подозрения, че заподозреният е участвал в боевете в Сирия на страната на „Ислямска държава“

Междувременно късно снощи в Брюксел, където на 22 март терористи на Даеш извършиха серия от атентати в метрото и международното летище „Завентем“, са били арестувани четирима души, за вербуване на хора за джихадистки сили в Сирия и Ирак. Според белгийските медии групата джихадисти са планирали атентат на централната гара в Антверпен или на друго оживено място в града. Задържаните са непълнолетни, като един от тях остава с постоянна мярка под стража, вторият е поставен под наблюдение с гривна за електронно проследяване, а останалите двама са освободени условно. При обиските снощи в домовете им не са били открити оръжия или взривни вещества. Младежите са били наблюдавани от месеци и е установено, че са били в постоянен контакт по интернет с високопоставен служител на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка, където е централата на терористите.

Според прокуратурата засега не е открита никаква връзка между четиримата задържани и извършителите на атентатите в Брюксел и Париж. На задържаните са повдигнати обвинения за участие в терористична група. Според полицията те са вербували джихадисти, които да пътуват до Сирия или Либия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама